top of page

כך מתכננים שירותים ניידים נגישים לבעלי מוגבלויות

תמונת הסופר/ת: Amit MarkovichAmit Markovich

עבור רובנו, השימוש בשירותים ניידים מהווה לכל היותר אי נוחות קלה, פתרון הכרחי שניתן להשתמש בו במהירות. עם זאת, עבור רבים, השימוש באמצעי הקריטי הזה עשויה להיות מורכבת ומאתגרת. 1 מכל 9 אנשים בישראל מוגדר כבעל מוגבלות, וחלק ניכר מסטטיסטיקה זו כולל אנשים המתמודדים עם מגבלות ניידות. היעדר שירותים נגישים עשוי להפוך בילוי נעים ומהנה לחוויה מתסכלת ולעתים אף משפילה. מדובר על כמעט עשירית מהאוכלוסייה הזקוקה לפתרון מותאם. בשנים האחרונות, חלו פיתוחים מרחיקי לכת בתחום וכיום, גם כשזה מגיע לשירותים כימיים, קיימים שלל פתרונות נגישים. כאן, נסקור כמה מהמגמות האחרונות בתחום.


האתגרים המרכזיים בשימוש בשירותים ניידים

שירותים ניידים נגישים הם לא רק עניין של נוחות – מדובר בהכרח. מתקן שאינו תואם לצרכים ולא ניתן להשתמש בו לאור המוגבלות עשוי להוביל אוכלוסיות שלמות להדיר את עצמן מאירועי תרבות, מפגשים ציבוריים ובמקרים מסוימים אפילו להחמיץ הזדמנויות תעסוקה. בהתחשב בעובדה ששירותים כימיים ניידים לרוב משרתים אוכלוסיות מגוונות מאוד, רק ראוי שתיושם מחשבה גם בהיבט הזה. אלו כמה מהשיקולים שיש לקחת בחשבון בעת תכנון שירותים כאלה.

פתחים רחבים וכניסות נגישות

שירותים ניידים בדגמים הסטנדרטיים מתאפיינים לרוב בפתחי כניסה צרים. משמעות הדבר היא שהכניסה אל התא בכיסה גלגלים עשויה להיות בלתי אפשרית ולאנשים עם קביים או הליכון, הדבר עשוי להיות מאתגר ביותר. לכן, כדי להבטיח תא שירותים נגיש, חשוב להבטיח שהפתחים יהיו רחבים וכי הכניסה תהיה מצוידת ברמפה שתאפשר כניסה בכיסא גלגלים.

חלל פנים מרווח

כשרובנו חושבים על בתי שימוש ניידים, צפיפות היא המילה הראשונה שעולה לראש. עם זאת, מגבלות ניידות לרוב דורשות מרחב תנועה רחב יותר על מנת להצליח להתנייד בנוחות. לכן, בתא הנגיש יהיה עלינו להבטיח שהחלל יהיה מרווח יותר מהמידות הסטנדרטיות. מעבר לעובדה שהדבר יקל על חופש התנועה, החלל הנוסף יאפשר גם למטפלים או מלווים שהאדם עשוי להזדקק להם להיכנס ולסייע.

מוטות תמיכה ומעקות יד

מוטות אחיזה הממוקמים בנקודות הנכונות יסייעו בישיבה והקימה מהאסלה ועבור בעלי מוגבלויות רבים, מדובר בהכרח על מנת לעשות שימוש מתאים בתא השירותים.

מתקנים מותאמים לגובה

מכיוון שהמשתמשים בשירותים נגישים משתמשים לעתים קרובות בכיסא גלגלים, חשוב להבטיח שהמתקנים המשמשים אותם ימוקמו בגובה מתאים. יש להתקין בתא כיורים, סבוניות ומתקנים אחרים בגובה המותאם לכיסא גלגלים.



האתגרים המרכזיים בפיתוח שירותים ניידים נגישים

על אף המודעות הגוברת, ישנם כמה אתגרים עיקריים שהופכים את הנגשת תאי השירותים בשטח למורכבת.

·        עלות: הדגמים הנגישים דורשים התאמות מיוחדות ולכן לרוב עלותם גבוהה ותחזוקתם יקרה יותר מהיחידות הסטנדרטיות.,

·        מודעות: ישנם עדיין בעלי עסקים ויזמים רבים שאינם מודעים די הצורך לחשיבות הנושא או לחובות החלות עליהם כחוק.

·        מיקום: לעתים, עצם מאפייני המתחם עשויים להקשות על מיקום השירותים. שירותים נגישים הממוקמים הרחק מאזור האירוע המרכזי עשויים לפגום ביתרונות שמציע הפתרון הנגיש.

לכן, תכנון נכון הוא המפתח כדי להבטיח פתרונות סניטציה נגישים. ככל שתגבר המודעות, יוכלו מארגני אירועים ומנהלי מתחמים לקחת בחשבון את צרכי הנגישות בשלבים ראשוניים יותר בתהליכי התכנון ולהבטיח שהם משתפים פעולה עם ספקים שיוכלו להתאים את השירותים לצרכי אוכלוסיות מגוונות.

בעלי מוגבלויות תופסים כיום מקום משמעותי מאי פעם בחברה וזוכים לנראות ושוויון הזדמנויות חסרי תקדים. ככל שמגמה זו נמשכת, סביר מאוד להניח שהביקוש לשירותים כימיים ופתרונות ניידים הנגישים לבעלי מוגבלויות רק יגבר. אלו שישכילו ליישם את הפתרונות הללו כבר היום, יזכו ליתרון משמעותי.




16 צפיות

コメント


bottom of page